VVD Westerwolde versus lokale partijen
De gemeenteraadsverkiezingen komen eraan: op 14, 15 en 16 maart mag je weer stemmen. Misschien weet je al voor welke politieke partij je kiest, maar misschien twijfel je nog. Twijfel je bijvoorbeeld tussen VVD en een lokale partij in jouw woonplaats? Wij zetten graag wat verschillen op een rij: VVD versus lokale partijen.
Lokaal stemmen versus landelijk stemmen
Lokaal stemmen is iets anders dan landelijk stemmen. Waar het landelijk gaat over grote thema’s als corona, klimaat en terrorisme, beslist de gemeenteraad over heel concrete dingen in jouw eigen buurt. Bijvoorbeeld: aankoop zwembad, afvalstoffenheffing, onderhoud van de wegen bruggen, ontwikkelingen in uw leefomgeving én veiligheid.
Landelijke partijen
Soms denken mensen dat alleen lokale partijen het beste voor hebben met hun woonplaats. Dat is echt niet zo: de kandidaten die voor landelijke partijen zoals de VVD op de lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen staan, zijn net zo goed betrokken inwoners. Het zijn dus in zekere zin jouw dorpsgenoten, die precies weten wat er in jouw omgeving speelt, wellicht bent u lid van dezelfde vereniging.
Een ander fabeltje is dat landelijke partijen worden aangestuurd door hun collega’s in Den Haag; niets is minder waar! We beslissen zelf of we raadsvoorstellen wel of niet steunen. Daarnaast gaan we zelf over de keuze met wie gaan samenwerken.
Lokaal betrokken, landelijk netwerk
Sterker nog: een landelijke partij als de VVD heeft belangrijke voordelen ten opzichte van lokale partijen. In de laatste jaren zijn veel zaken naar de gemeente gegaan. Daarbij gaat het ook vaak om zeer ingewikkelde zaken zoals: Jeugdzorg, Pfas wetgeving, Energietransitie. Of als de gemeente een probleem zelf niet kan oplossen, is er soms hulp van de provincie of de landelijke regering nodig. Dan helpt het dat jouw VVD-gemeenteraadslid een groot netwerk heeft en snel de juiste mensen kan bellen. Zo heb je het beste van twee werelden: lokaal betrokken gemeenteraadsleden met landelijke contacten.
KiesKompas